RASVJETA i LAMPE ZA DNEVNE SOBE (DNEVNI BORAVAK)

Pri kreiranju plana rasvjete za dnevnu sobu treba se uzeti u obzir različite aktivnosti koje će se tamo vršiti. Tako je poželjno u dnevnom boravku imati nekoliko izvora svjetlosti.
RASVJETA i LAMPE ZA DNEVNE SOBE  (DNEVNI BORAVAK)

Rasvjeta dnevne sobe mora zadovoljiti funkcionalnost zbog čega je bitno osnovno glavno osvjetljenje, ali i dobro promišljena indirektna rasvjeta. Također je bitna i topla atmosfera savršena za opuštanje i druženje.

Ovisno o dimenzijama dnevne sobe (visini, veličini) uz pomoć rasvjete možete stvoriti različitu atmosferu. Igrom svjetla i sjene može se kreirati iluzija većeg, toplijeg i ugodnijeg dnevnog boravka.

GALERIJA SLIKA RASVJETA DNEVNI BORAVAK....

WEB SHOP RASVJETA - AKCIJA!!!

Glavna, funkcionalna rasvjeta u dnevnom boravku.

Za glavnu rasvjetu u dnevnoj sobi najčešće se postavlja izvod u centar prostorije ili nad stol. U tom slučaju svakako odaberite dekorativni luster ili stropnu rasvjetu za koje je poželjno da budu u skladu s ostatkom namještaja i opreme. Oni dodaju sjaj prostoriji i služe kao osnovno osvjetljenje. Odabirom jednostavnog klasičnog ili modernog rasvjetnog tijela prostor dobiva na eleganciji. Dok ekstravagantne linije, ili bogati kristalni i murano lusteri i lampe postaju više od skulpture i prostoru daju karakter.

Ukoliko je riječ o većem dnevnom boravku u kojem imate i 2 izvora osvjetljenja zanimljivo je odlučiti se za kombinaciju plafonske rasvjete i visilica iz iste serije, tj. istog stila. Stropna rasvjeta je uvijek interesantna u ulaznom dijelu dnevne sobe, dok se visilice ili luster postavljaju nad stol.

Lijepo osvjetljenje se može postići i sa ugradnom rasvjetom u dnevnom boravku. Ugradne lampe mogu se i pomicati te poput reflektora pružaju mogućnost točnog centriranja snopa svjetlosti i osvjetljavanja određenog dijela dnevne sobe. Ugradnom rasvjetom mogu se naglasiti detalji poput biljke ili slike. Novost su ugradne lampe od gipsa koje se stapaju sa plafonom i zidom. Mogu se obojati u boju zida. Kreiraju efekt zida koji se izvlači ili uvlači, plafona koji kaplje... Prostor čine ugodnim i elegantnim.

Potenciometri, poznatiji kao "dimer" prekidači idealni su za dnevni boravak, jer omogućuju kreiranje osvjetljenja koje odgovara različitim raspoloženjima i aktivnostima, ali treba paziti da je i izvor rasvjete podložan takvoj vrsti regulacije.

Pri odabiru glavne rasvjete za dnevni boravak treba voditi računa da se izbjegnu sjene u prostoru.

Indirektna rasvjeta, kreiranje atmosfere

Gledanje televizije, igranje video igrica ili rad na računalo ne iziskuju mnogo osvjetljenja, pa ipak, nipošto nije dobro da se te aktivnosti rade u gotovo potpunom mraku. Da bi se izbjegle refleksije ne ekranu, iluzija smanjivanja ekrana, ali i smanjena vidljivost detalja na ekranu vrlo je važno da svjetlo ne bde prejako. Međutim svakako je dobro imati izvor umjetnog svjetla u večernjim i noćnim satima.

Minijaturni reflektori mogu se ugraditi ispod polica da bi osigurali osnovno osvjetljenje i naglasili detalje na policama. Odaberite male reflektore, fluorescentnu rasvjetu ili LED rasvjetu. Idealno je rasvjetu postaviti iza ekrana kao protutežu svjetlosti koju emitira sam ekran.

Čitanje zahtjeva radno osvjetljenje koje dolazi iza ramena čitača. To se može osigurati pozicionirajući stajaću lampu lijevo ili desno od čitateljeve stolice. Donji rub sjenila (klobuka) lampe trebao bi biti lociran u ravnini očiju da se spriječi zasljepljivanje.

Slike možemo naglasiti koristeći lampe za slike, zidnu rasvjetu, ugradne lampe ili reflektore koje usmjeruju svjetlost na sliku. Također mogu se obasjati i koristeći LED rasvjetu.

Biljke možemo naglasiti postavljajući svjetlosni reflektor koji usmjerava snop svjetlosti na gore (tzv. uplighteri uza zid iza biljke. Na taj način kreiramo efekte siluete biljke na zidu.

Bar možemo obasjati odozgo s ugradnim lampama, rasvjetom na šinama ili s malim nisko-voltnim visilicama koji vise intimno iznad bara. LED trake su također vrlo pogodne za dekorativno osvjetljenje barova i šankova.

Za romantičnu atmosferu koristite zidne, podne ili stolne svjetiljke uz dodatak svijeća.

Kamini od cigle ili kamena mogu se istaknuti s ugradnim svjetiljkama (tzv. downlighteri) ugrađenim u strop iznad kamina tako da tvore intrigantan efekt na površini kamina. Ovisno o reljefnosti površine igra svjetla i sjene stvorit će zanimljiv efekt.

Kreiranje iluzije većeg ili manjeg prostora

Uz pomoć rasvjete moguće je kreirati različite iluzije u prostoru. Tako manji dnevni boravak učiniti većim, ili suprotno, te npr. niži plafon višljim. Igrom svjetla i sijene stvaramo iluziju dubine u dnevnoj.

Tako postavimo li stolne ili podne lampe po rubu sobe one će projicirati svjetlost prema središtu sobe te će stvoriti dojam prostranosti i ugode.

Zidne lampe koje bacaju svijetlost prema stropu kreiraju ugodnu atmosferu i stvaraju dojam visine u dnevnom boravku. Također dojam visine možete postići sa stajaćim i stolnim lampama koje svjetlost usmjeravaju prema plafonu.

Veći i višlji dnevni boravak bez više različitih izvora svjetlosti djeluje dosta hladno. Stoga je poželjno postaviti lustere i visilice, da bi se svjetlosni izvori spustili i stvorili topliju atmosferu u dnevnoj sobi. Zidne, stolne i stajaće lampe prostor će učiniti ugodnijim i toplijim.

Dobra rasvjeta za dnevni boravak vrlo je važna stoga ukoliko trebate savjet stručnjaka svakako nas kontaktirajte.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK