5 savjeta kako odabrati savršenu RADNU LAMPU

Svakom radnom stolu potreban je dobra radna lampa. Noviji trend su pametne LED radne lampe koje imaju više mogućnosti podešavanja jačine osvjetljenja, CCT tehnologiju za promjenu boje svjetlosti, USB priključak, bežićno punjenje mobitela i tajmer.
5 savjeta kako odabrati savršenu RADNU LAMPU

Počinje škola, a vi ste u pripremama da svom školarcu osigurate ugodan i funkcionalan radni prostor. Da bi se stvorili savršeni uvjeti za rad bitno je pravilno osvijetliti radnu sobu. Adekvatno osvjetljenje omogućava učeniku da ostane u stanju budnosti i koncentriranosti, čime se postiže lakše, brže i uspješnije učenje i pamćenje. Za savršeno osvjetljenje morate koristiti kombinaciju 2 tipa svjetiljki: stropnu svjetiljku - koja predstavlja općenitu glavnu rasvjetu prostorije i radnu lampu kao najvažnijim izvorom svjetlosti iznad radnog stola, jer usmjeravamo svjetlost točno na radnu površinu.


Donosimo vam 5 savjeta kako ispravnim odabirom kvalitetne radne lampe savršeno osvijetliti radni stol vašeg mališana:


1. RADNA LAMPA MORA BITI ODGOVARAJUĆE VELIČINE, VISINE I JAČINE


Prije kupnje radne lampe dobro je provjeriti veličinu radnog stola, te sukladno veličini treba odabrati i radnu svjetiljku adekvatne veličine. Manjem stolu više će odgovarati uže i tanje radne lampe, dok je na većem stolu lijepu vidjeti višu radnu lampu. Čim jača lampa tim bolje, mnogi će reći, no zapravo imajte u vidu lampa nipošto ne smije blještati kako bi izbjegli glavobolju i očne upale.


2. ODABERI LAMPU KOJA IMA MOGUĆNOST USMJERAVANJA SVJETLOSTI


Obavezno odaberite radnu lampu sa fleksibilnom polugom ili ručicom kao bi se lakše usmjerilo i reguliralo svjetlo nad radnim stolom. Kada pod pravim kutom osvjetlimo knjigu manje naprežemo oči i ispravnije se držimo. Važno je osvijetliti cijelo radno područje bez bliještanja. Tako da pazite da sijalica ne izlazi izvan sjenila kako bi izbjegli njeno blještanje. Za one kojima je za radnim stolom potrebna iznimna preciznost savjetujemo radne lampe sa integriranom lupom ili povećalom.

3. LAMPA NA ŠTIPALJKU ZA MANJI RADNI STOL


Ukoliko imate manji radni stol iznad kojeg se nalazi polica - naša je sugestija da odaberete radnu lampu na štipaljku. Na taj način dobit ćete više radnog prostora i adekvatnije osvjetljenje. Ovakve lampe mnogima su favoriti jer se lako mogu preseliti i na druge pozicije. Istu lampu možete zakačiti i na stol ili uzglavlje kreveta za noćno čitanje.

4. LED RADNE LAMPE


Led rasvjeta novija je tehnologija koja uz manju potrošnju daje jače osvjetljenje i pritom ne grije. LED radne lampe sa integriranom led tehnologijom najčešće su ljepšeg dizajna te neke imaju i dodatne mogućnosti poput smanjenja jačine svjetlosti. Kod odabira lampe sa integriranim ledom obratite pozornost na garanciju da bude minimum 5 godina. Noviji trend su pametne LED radne lampe koje imaju više mogućnosti podešavanja jačine osvjetljenja, CCT tehnologiju za promjenu boje svjetlosti(2700K-6500K), USB priključak, bežićno punjenje mobitela i tajmer. Ova funkcija za promjenu boje osvjetljenja vrlo je simpatična jer nam hladnije plavičasto-bijeli spektar služi kao noćno osvjetljenje za rad uz računalo, bijeli spektar oko 4000K daje bolju vidljivost pa ga je poželjno koristiti za učenje i pisanje zadaće, dok je toplo bijela svijetlost savršena za ugodnu atmosferu dok čitate dobru knjigu. Naravno lampe sa integriranom LED tehnologijom su često i skuplje od lampi sa klasičnom sijalicom. Ali uzmete li povoljniju lampu sa promjenjivom sijalicom, nećete pogriješiti, jer u nju možete staviti LED sijalicu koja je promjenjiva i također je veće energetske učinkovitosti, tj. eco-frendly.

5. POSTAVLJANJE RADNE LAMPE


Sjene se mogu spriječiti stavljanjem stolne svjetiljke na suprotnu stranu od ruke kojom pišete. Dešnjaci bi trebali staviti stolnu svjetiljku na lijevu stranu, a ljevaci na desnu. Svjetlo je potrebno postaviti i tako da se ne reflektira od računalnog ekrana, što uz teškoće praćenja sadržaja dodatno napreže i oči.
Ulaganjem u kvalitetnu radnu lampu djelujete i na veću učinkovitost, koncentraciju i očuvanje zdravlja, jer dobrim osvjetljenjem izbjegava se naprezanje očiju i smanjujete mogućnost nepravilnog držanja.

Posjetite nas u salonu rasvjete LUCE, Tower center IV, kat ili - te odaberite radnu lampu koja će se savršeno uklopiti stilom i dizajnom u dječju sobu vašeg mališana, te savršenom svjetlošću osvijetliti njegov radni stol