Planiranje kuhinjske rasvjete

Kuhinja je prije svega radna prostorija, ali je također i okupljalište obitelji i prijatelja. Stoga je potrebno osvjetljenje koje stvara osjećaj ugode, ali je paralelno i funkcionalnao.
Planiranje kuhinjske rasvjete

Rasvjetno tijelo koje daje jako osvjetljenje neophodna je instalacija na kuhinjskom stropu. Može se postaviti plafonjera, rasvjeta na šinama ili ugradbena rasvjeta. Ukoliko je visoki strop preporuka je instalirati kuhinjske lustere.Treba imati na umu da to i dalje nije dovoljno da bismo osvjetlili radnu površinu.

Da bismo spriječili rad u vlastitoj sijeni nužno je postaviti lampe nad radnom površinom. Jedno od idejnih kuhinjskih rasvjetnih rješenja mogu biti i reflektorice pa ih možemo usmjeravati po potrebi. Moguće je osvjetliti kuhinjsku radnu plohu i uz pomoć ugradbenih lampi (downlighterima) koje je moguće ugraditi u policu, element ili na strop.

Rasvjeta ispod elementa osvjetljava radnu površinu. Idealne su duguljaste lampe. Najčešće je riječ o florescentnoj rasvjeti. Poželjno je da ona prekriva minimalno dvije trečine radne plohe. LED traka koja se postavlja u aluminijski profil ispod gornjih elemenata idealno je i elegantno riješenje pri osvjetljavanja kuhinjske radne plohe.

Drugi dijelovi kuhinje kao stol, kuhinjski otok i slično mogu se osvjetliti sa dekorativnim visilicama. One se vrlo često usklađuju s plafonjerom kod radne površine. Rasvjeta iznad kuhinjskog stola mora se usmjeriti na stol. Riječ je o radnoj kuhinjskoj rasvjeti koja omogućuje rad na stolu poput, rezanja, jedenja, čitanja, hobija... Postavljajući dimer na ovo rasvjetno tijelo možemo osvjetljavati prostoriju po potrebi i tako regulirati intenzitet osvjetljenja kuhinjske rasvjete. Ukoliko se odlučite za LED kuhinjsku rasvjetu morate voditi računa da li je LED sijalica unutar rasvjetnog tijela dimabilna ili ne.


Osvjetljavanje kuhinjskog regala može se postići postavljajući niskovoltne lampice u i ispod elementa. Moguce je poigravanje i s LED diodama pri osvjetljavanju regala. Indirektna rasvjeta koja tuče u strop može se instalirati iznad ormara. Trake led rasvjete s RGB kontrolerom omogućuju i poigravanje s bojama indirektne svijetlosti.