OSVJETLJAVANJE SPAVAĆE SOBE

Pri osvjetljavanju spavače sobe htjet ćete kreirati relaksirajući ambijent u kojem se paralelno može čitati i vršiti druge aktivnosti.
OSVJETLJAVANJE SPAVAĆE SOBE

Pri kombiniranju osnovnog osvjetljenja i radnog osvjetljenja treba se uzeti u obzir starost i životni stil osobe koja boravi u toj prostoriji. Osnovno osvjetljenje može se osigurati uz pomoć plafonjera, lustera, ventilator rasvjete, ugradbenim lampama ili zidnim lampama. Ono se odnosi na osvjetljenje koje nam je potrebno da bi se oblačili, vidjeli u ladicama i ormarima.Na komodi je idealno imati lampe uz ogledala ili lampu na komodi koja nam daje dovoljno svjetla za dotjerivanje i šminkanje.
Kod osvjetljavanja garderobe savjetuju se ugradbene lampe ili plitke plafonjere.Male noćne lampice za čitanje mogu se postaviti na zid ili noćni ormarić. Bitno je da lampica ima difuzor da svijetlo ne blješti izravno u oči. Zidne lampice su možda praktičnije rješenje jer ostavljaju više slobodnog prostora na noćnom ormariću za sat, knjige ili šalicu.
Još jedno idejno rješenje za čitanje su i ugradbene svjetiljke iznad kreveta, zglobne svjetiljke ili LED svjetiljke na fleksibilnim crijevima.
U bolje uređenim, posebno velikim stambenim prostorima često se u podnu oblogu ugrađuje takozvana orjentacijska rassvjeta. To su najčešće okrugle ili linijske ugradne svjetiljke vrlo male snage, koje se po nivou podudaraju s nivoom podne obloge, tako da se gotovo ne osjete ni bosim tabanom. Takva rasvjeta svjetli vrlo diskretno, ima zanemarivu malu potrošnju, ne zagrijava se prilikom rada, a pali se u noćnim satima (ili se automatski aktivira senzorom pokreta) i kao što joj i naziv kaže služi za orjentaciju prilikom noćnog kretanja. Vrlo je praktično kada se noćnim ustajanjem jednog, ne probude ostali ukućani.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK