OSNOVNO NAČELO PLANIRANJA

Postoje tri osnovna tipa osvjetljenja koja možete ukomponirati pri osvjetljavanju vašeg doma: osnovno osvjetljenje, radno osvjetljenje i osvjetljenje kojem dajemo naglasak na detalje.
OSNOVNO NAČELO PLANIRANJA


OSNOVNO OSVJETLJENJE je minimalna količina osvjetljenja potrebna u prostoriji. Ono stoji i kao ambijentalna rasvjeta, jer stvara ugodan stupanj osvjetljenja, omogućujući nekom vidljivost i prohodnost. Ono se može stvoriti uz pomoć lustera, plafonijera, zidnih lampi, ugradbenom rasvjetom, rasvjetom na šinama ili uz pomoć stupova vanjske rasvjete. Naime riječ je o osnovnom obliku rasvjete koji zamjenjuje danje svijetlo, osnovno osvjetljenje je temelj rasvjetnog plana. Često se naziva i glavnim svjetlom.


RADNO OSVJETLJENJE pomaže vam u izvršavanju specifičnih zadataka kao što su: čitanje, šivanje, kuhanje, hobi, učenje, igranje ili izvršavanje kućanskih poslova. Može se stvoriti uz pomoć ugradbene rasvjete, rasvjete na šinama, visilicama, stojećim i stolnim lampama. Radno svjetlo ne smije biti toliko jako da ometa rad i da zasljepljuje, ali ne smije stvarati sjene i mora biti čisto i jačine dovoljne da se izbjegne naprezanje očiju.


AMBIJENTALNO OSVJETLJENJE (naglasak na detaljima) stvara predstavu u prostoriji kreirajući vizualne efekte. Kao dio dekorativne postave, koristi se pri osvjetljavanju slika, biljki, skulptura i drugih bitnih detalja, ili pak da bi se naglasila tekstura zida, draperije ili vanjskog okoliša. Osvjetljenje kojim dajemo naglasak na detalje traži bar tri puta jače osvjetljenje na fokusnu točku nego što je to osnovno osvjetljenje u prostoriji. Ono se najčešće kreira uz pomoć reflektora, ugradbenih lampi, rasvjete na šinama ili uz pomoć zidnih lampi s raznokutnim snopovima svjetla.