KUHINJSKA RASVJETA - lusteri i lampe

Rasvjeta je neophodna za pripremu hrane i kuhanje. No bitno je i moći stvoriti toplo obiteljsko raspoloženje ili romantičnu atmosferu u kuhinji. Slijedi galerija slika za ideju i savjeti dizajnera....
KUHINJSKA RASVJETA - lusteri i lampe

Odlučite se za adekvatnu kombinaciju različitih lustera, lampi, reflektora ili visilica kako bi kreirali najljepšu kuhinju.

Web shop >>> KUHINJSKA RASVJETA I LAMPE

JAVITE NAM SE!!! >>> projektiramo rasvjetu za vašu kuhinju

Dizajneri najčešće koriste 4 različite karakteristike osvjetljenja: radno, osnovno i ambientalno osvjetljenje, te prekidače za reguliranje jačine osvjetljenja.

Plan kuhinjske rasvjete osmislite paralelno dok birate kuhinju i razmišljate o rasporedu vodoinstalacija.

10 savjeta koje koriste dizajneri pri kreiranju rasvjetnog plana kuhinje:

1 Ugradne ili nadgradne stropne lampe tzv. downlightere koristite samo tamo gdje su oni uistinu nužni. Npr. radne površine moraju biti dobro osvjetljenje i za njihovo osvjetljavanje ih možete koristiti. Ali nemojte raditi klasičnu grašku i montirati čitavu mrežu takvih lampi na plafon te stvoriti monotoni ambijent. Rađe visilicama ili kuhinjskim lusterima iznad otoka ili šanka kreirajte vizualnu barijeru između kuhinjskog radnog dijela i blagovaonice. Ugradne ili nadgradne lampe obavezno koristite u tamnim dijelovima kuhinje gdje ne dopire druga svjetlost. Nastojte kombinirati downlightere širokokutne i one sa uskim kutom osvjetljenja kako bi prostoru dali dinamku. Kod korištenja širokokutnih ugradnih ili nadgradnih lampi (za opće osvjetljenje) imajte na umu da jednom lampom možete osvijetliti oko 1,5-2m². Također takve lampe nisu nužne u blizini nape ili hladnjaka, jer oni imaju već integrirano svjetlo. Lampama sa užim kutom osvjetljenja istaknite elemente u kuhinji i stvorite atmosferu.

2 Rasvjetom ispod elemenata kreira se najbolje radno osvjetljenje. Takav tip lampi je idealan, jer na njega ne utječe naša sjena koja obično zamagli radnu ploču. Danas gotovo svaka luksuznije opremljena kuhinja obavezno ima postavljenu rasvjetu iznad elemenata. Naša preporuka je svakako LED lampa ispod kuhinjskog ormarića. Najnovija LED rasvjeta uz manje W daje sve više svjetlosti, štedi novac i ne zagrijava se kao klasična ili halogena rasvjeta. Za pripremu hrane je bitno da se smanje sva suvišna zagrijavanja.

3. U kuhinji je bitna i atmosfera. Budite kreativni pri postavljanju ambijentalne rasvjete. Na primjer, postavljanjem rasvjete ispod kuhinjskog otoka kreirat ćete iluziju da kuhinjski elementi lebde. U kuhinji s visokim stropom, pokušajte s dodavanjem uplightsa, lampama koje svjetlo usmjeravaju prema plafonu. Na primjer, postavite LED traku na vrhove ormara. Ona dodaje opće svjetlo u prostoru tako da ćete trebati manje ugradbenih ili nadgradnih lampi – tzv.downlightera.

4 U svojoj kuhinji postavite 4 različita tipa osvjetljenja. Već smo spomenuli opće i radno osvjetljenje, ali trebate dati naglasak i na ambijentalnu rasvjetu. Koristeći niz različitih izvora osvjetljenja stvarate trodimenzionalnost u prostoru i kreirate različita raspoloženja. Svaki izvor treba kontrolirati pojedinačno, tako da u prostoru možete stvoriti osjećaj jakog dnevnog svjetla ili pak kreirati ugodnu atmosferu za druženja i romantične večere.

5. Nove iznimno jake LED ugradne ili nadgradne lampe (downlighteri) omogućuju nam da uz relativno malo lampi možemo vrlo lako jako dobro osvijetliti prostor. Budite sigurni da provjerite ambalažu za temperaturu boje od oko 2.700 Kelvina i CRI (Colour Index) preko 90 kako bi se osiguralo da ćete kuhinju osvijetliti s toplom bijelom svjetlosti.

6. Ako je vaša kuhinja ili blagovaonom mala, možete povećati osjećaj prostora pomoću usmjerenih reflektora pod kutom prema ormarima i zidovima. Svjetlost se reflektira natrag u sobu i puno je učinkovitije osvjetljenje od direktnog osvjetljenja ravno na podu.

7. Lampe u blizini kuhala i sudopera neka budu dobro zaštićene i jednostavne za održavanje.

8. Ako koristite rasvjetu na šinama pazite da reflektore pravilno usmjerite tako da ne blješte direktno u oči. Ukoliko se šine nalaze u centru kuhinje, najčešće je otok osvjetljen učinkovito, ali ljudi koji sjede na jednu stranu u opasnosti su da budu bilo u sjeni ili punom sjaju.

9 Reflektore usmjerite na zone gdje trebate svjetlo. Odabir smjera pruža dodatnu fleksibilnost. Na primjer, svjetla iznad kuhinjskog pulta često je najbolje postaviti iznad rubova pulta.

10. Interesantno je stvoriti dubinsko osvjetljenje u kuhinji osvjetljavajući kuhinjske ormariće u potpunosti. Tako oni postaju gotovo kao dodatna zidna lampa.

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK